fb  twitter  pinterest  tumblr  behance  youtube

logo Najnovije sa Bulevara logo

   logo Zanimljivosti iz sveta umetnosti logo

Muzej savremene umetnosti u Beogradu

muzej savremene umetnosti      Osnovan je 1958. Ima oko 8.540 predmeta. U sastavu Muzeja su i:

  • Galerija Petra Dobrovića, Kralja Petra I 36
  • Atelje Petra Lubarde, Iličićeva 1
  • Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Drajzerov prolaz 2
  • Salon MSU, Pariska 14

      Muzej prikuplja najznačajnija dela jugoslovenskih slikara, vajara i grafičara 20. veka, a jedina je institucija koja hronološki i antologijski prikazuje jugoslovensku savremenu umetnost, njene korene, strujanja i aktuelne vrednosti. Zbirka počinje sa 1900. godinom i proteže se do najnovijih ostvarenja. Pored stalne postavke u Muzeju postoji i dinamičan galerijski deo u kojem se organizuju studijske i retrospektivne izložbe afirmisanih jugoslovenskih umetnika, kao i izložbe stvaralaca iz drugih zemalja.

      U stalnoj postavci prikazan je antologijski izbor jugoslovenskog slikarstva, vajarstva i grafike 20. veka, podeljen na tri perioda. Prvi period počinje 1900. a završava se 1918. Obuhvata epohu impresionizma koju predstavljaju dela Nadežde Petrović, Riharda Jakopiča i drugih, dok su "pleneristi" zastupljeni slikama Bore Stevanovića, Marka Murata, Bete Vukanović itd. Drugi period, složeniji i dinamičniji, obuhvata vreme između 1918. i 1941. Predstavljen je šire, kao raspon epohe, uz istovremeno postojanje raznovrsnih škola (konstruktivizam, ekspresionizam, nadrealizam, intimizam, borbeni i kritički realizam). Izložena su dela Petra Dobrovića, Marina Tartalje, Mila Milunovića, Koste Hakmana, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Jovana Bijelića, Nikole Graovca, Lazara Ličenoskog, Ljube Babića, Antuna Motika, Nedeljka Gvozdenovića, Radojice Noe Živanovića, Krste Hegedušića i mnogih drugih. Treći period, od 1945. do danas, najrazvijeniji, sa najvećim brojem stvaralaca i umetničkih tendencija, prikazan je opsežno u svim osnovnim tokovima. Posebno su prikazana pomeranja nastala posle 1950. (neonadrealizam, enformel, slikarstvo akcije, apstraktni pejzažizam, nova figuracija i drugo). Tu su slike Petra Lubarde, Đorđa Andrejevića Kuna, Mila Milunovića, Ede Murtića, Lazara Vujaklije, Marka Čelebonovića, Stojana Aralice, Ivana Tabakovića, Lazara Vozarevića, Stojana Ćelića, Zorana Petrovića, Janeza Bernika, Ivana Generalića, Vangela Naumovskog, Branka Miljuša, Leonida Šejke, Milića Stankovića (Milića od Mačve), Vladimira Veličkovića i ostalih.

      Posebna celina su skulpture stvorene od 1900. do polovine sedamdesetih godina. Obuhvaćeni su najznačajniji jugoslovenski vajari: Ivan Meštrović, Antun Augustinčić, Vanja Radauš, Frane Kršinić, Petar Palavičini, Risto Stijović, Sreten Stojanović, a od mlađe generacije: Nadežda Prvulović, Nebojša Mitrić, Milija Nešić i drugi. Izloženi su, takođe, i reprezentativni primerci iz velike zbirke jugoslovenske grafike.

      Web:  www.msub.org.rs

  logo Konkursi iz oblasti umetnosti i kulture logo

 

 logo Zanimljivosti po kategorijama logo

 

slikarstvo        crtez i ilustracija        fotografija        digitalna umetnost        keramika i skulptura

arhitektura        street art        video i multimedija        instalacija i konceptualna        dizajn

 

Aktuelno izdanje Bulevara

bum10 300

Postanite član Arteriuma!

arterium 1

Konkurs

konkurs plakat ostro

Bulevar Umetnosti je raspisao konkurs za nove volontere saradnike na projektu BULEVAR Magazina. Više informacija na linku ovde.

Donacije / Sponzorstvo

bum donacija

Bulevar Umetnosti je neprofitni projekat istoimenog udruženja a finansije potrebne za funkcionisanje istog prikupljamo putem donacija. Donaciju možete uplatiti na tekući račun udruženja:

 Udruženje "Bulevar umetnosti"

160-344618-48
Banca Intesa

Više Informacija ovde...

Newsletter

Ukoliko želite da primate redovne informacije u vezi sa aktivnostima Udruženja Art Boulevard kao i dešavanjima na portalu pretplatite se na naš Newslwtter a mi ćemo vam ih dostaviti na vašu mejl adresu.

Vaši podaci su zaštićeni i neće biti korišćeni u druge svrhe. Hvala na poverenju!

Prijatelji Portala